Zwaar vervuilde computer ventilator
Opbouw van stof in de computer kan zelfs brand veroorzaken.

Reiniging van laptop en pc koeling

Tekenen van een fysiek vervuilde laptop of pc zijn:
– maakt geluid van een opstijgend vliegtuig
–  valt zomaar uit
– wordt zeer warm

Een koeling zoals hierboven zien we helaas meer dan af en toe. Nog buiten het feit dat een dergelijke vuilophoping de gezondheid van de mens niet ten goede komt, koelen dit soort systemen niet en dat was nou net wel de bedoeling. Gelukkig heeft de processor van pc of laptop een ingebouwde beveiliging waardoor hij bij ernstige oververhitting zichzelf kan uitschakelen. 

Helaas zijn er ook voedingsunits uit China in omloop die wat minder van kwaliteit zijn en het is niet uitgesloten dat wanneer dit soort apparaten ernstig vervuild raken, het gevaar voor brand niet denkbeeldig is.

Stof verwijderen

Ook laptops hebben een koelsysteem en wanneer dat vol zit met vuil zoals op deze foto zal de betere laptop niet meer opstarten met de melding dat de ventilator niet meer draait. Goedkopere laptops gaan gewoon door, tot ze zich weer door hitte uitschakelen. 

Bij onze onderzoekskosten van € 15,- is de stofreiniging inbegrepen, onder de voorwaarde dat het eenvoudig verwijderd kan worden middels perslucht. Moet de laptop open of wellicht de ventilator vervangen zijn de kosten hoger, daarom is voorkomen beter dan genezen.

Elk jaar even langsbrengen scheelt een hoop ellende!

Gereinigde pc
Vakkundig gereinigde ventilatoren

Malware en virus besmetting

Tekenen van malware of virus besmettingen zijn onder andere:
– zéér traag opstarten
– Zéér traag openen van websites
– Uitvallend WiFi
– Ongewenste pop-ups

Het belangrijkste verschil tussen malware en een virus is dat malware niet standaard wordt herkent door antivirus software. Iets technischer is het verschil dat een virus zichzelf kan vermenigvuldigen terwijl malware ‘blijft plakken’ op de pc en toeneemt omdat andere soort malware blijven kleven. Een virus kan bestanden beschadigen (de payload) terwijl malware meestal maar één doel heeft: het sturen van jouw internet gedrag, bijvoorbeeld door zoek acties niet meer via Google of Startpage.Com te laten lopen maar via eigen malafide zoekservers. Deze zoekservers geven vervolgens weer resultaten naar websites waar nóg meer malware kan worden opgepikt en elk stukje malware zal informatie via uw internet verbinding naar het internet sturen, waardoor uiteindelijk uw computer zo druk is met de malware bezig houden dat voor uw eigen internet wensen geen tijd meer is en uw verbindingen worden afgebroken.

Hoe verwijder je een virus of malware?

Wij gebruiken diverse gespecialiseerde (en vaak dure) scanners om uw systeem grondig te reinigen en op te schonen. U kunt zeker zijn dat na onze scans en goedkeuring uw systeem vrij is van besmettingen. 

Wanneer u denkt besmet te zijn met een virus (soms is dat heel duidelijk, bijvoorbeeld bij z.g. Ransomware virussen of het minder schadelijke ‘Politie-virus’, die feitelijk de totale controle van de pc of laptop overnemen, soms zelfs door versleuteling van bestanden) , is het zaak de laptop of computer direct uit te zetten en naar een specialist te brengen om op te laten schonen. Zelf gaan prutsen is echt het minst handig, vaak wordt de gevolgschade dan veel groter dan noodzakelijk. 

Malware besmettingen zijn veel minder ernstig dan een virus maar maken meestal de computer vooral extreem traag. Ook hier zijn goede scanners voor, die wij gebruiken om uw systeem weer op te schonen.

Wanneer u een goede antivirus software gebruikt met actieve malware bescherming kunt u veel ellende voorkomen, helemaal vrij van besmettingen zal uw systeem vrijwel zeker nooit blijven, het internet is wat betreft een stuk ‘gevaarlijker’ dan je zo zou zeggen. Gebruik je een gratis antivirus of de gratis bescherming van Microsoft? laat dan minstens één keer per jaar je computer opschonen, de kosten zijn tussen de  € 15.- en € 35,- en let vooral simpelweg goed op waar je op klikt.

De beste virus bescherming en bescherming tegen malware ben je zelf!