Gebroken laptop LCD
Soms is er nog leesbare tekst te vinden, maar meestal zijn kleuren en zwarte vlekken te zien: een gebroken LCD Scherm.

Waarschijnlijk is uw laptop scherm gebroken en moet worden vervangen, wanneer u:

  • horizontale of verticale strepen ziet
  • kleur strepen, zwarte vlekken ziet
  • alleen maar een wit vlak ziet
  • een kleurige bloem met in het hart een meestal witte punt ziet

Een scherm dat er uitziet zoals deze foto is met zekerheid gebroken. Soms begint de ‘bloem’ van de breuk aan de zijkanten, soms zijn er grote zwarte vlekken. De Liquid Crystals (de LC inde LC-Displays) komen los en worden niet meer op de juiste wijze aangestuur.t Het scherm van uw laptop moet worden vervangen.

Voor het vervangen van uw gebroken laptop scherm volgen we de volgende procedure:

  • u brengt de laptop, wij verwijderen het scherm en geven u het typenummer van het scherm. 
  • wij doen u prijsopgave van het scherm, u kunt zelf beslissen of u het scherm elders (bijvoorbeeld in China) bestelt. 
  • wanneer het scherm binnen is (door u bestelt of door ons) monteren wij op de juiste wijze het nieuwe scherm.

De kosten voor deze procedure zijn € 25,-. Dit is echter exclusief het scherm.

De kosten voor het repareren van een gebroken laptop scherm is niet van te voren met zekerheid te zeggen en kan alleen worden bepaald wanneer het scherm is verwijderd. Wij hebben in één model laptop soms wel 6 verschillende typen schermen langs zien komen, die vaak niet uitwisselbaar zijn. De kosten voor het gebroken laptop scherm kunnen ook uiteenlopen.

Een gemiddeld nieuw scherm kost echter rond de € 80,-. Maar sommige mensen kiezen er ook voor om hun scherm bijvoorbeeld in China te kopen. Deze keuze laten wij aan u. Wij zorgen er in ieder geval voor dat u het juiste typenummer heeft om een correcte bestelling te doen. Als u besluit zelf een scherm te bestellen reken wij in sommige gevallen € 35,- voor montage/demontage.

Door ons geleverde schermen hebben over het algemeen 6 tot 12 maanden garantie, soms zelfs 2 jaar. In de praktijk gaat een scherm uit zichzelf bijna nooit stuk: als ze het doen doen ze het tot u het zelf weer stuk maakt!

Wilt een indicatie van de prijs van uw scherm? Wij geven u die graag, maar u kunt ook zelf al kijken bij onze partners. Wij rekenen dezelfde prijs als op de website en u betaalt geen verzendkosten.

Onze partners zijn zonder andere voorkeur dan beschikbaarheid en prijs Twindis of Viadennis:

Het logo van Twindis
Onze partner Twindis
Het logo van Viadennis
Onze partner Viadennis

Soms is het ook handig om even te laten controleren of uw laptopscharnieren niet zijn gebroken, of wat losser moeten worden afgesteld om herhaling te voorkomen! Lees hier wat dat inhoudt.

Kun je zelf een gebroken laptop scherm vervangen?

Natuurlijk kunt u zelf een gebroken laptop scherm vervangen, er komt geen toverij aan te pas, maar om een idee te geven van wat wij doen als we een gebroken laptop scherm vervangen, nemen we u graag mee.

1. Bepaal of een scherm gebroken of beschadigd is.

Bekijk of het laptop scherm gebroken is
Dit beeldscherm is duidelijk gebroken, de strak omlijnde kleuren zijn duidelijk zichtbaar op de scheuren in het glas.

De meest duidelijke indicaties waarmee u een gebroken of beschadigd scherm herkent heeft u hierboven gelezen. In dit geval zien we een half scherm met mooie scheuren die geen enkele twijfel laten: dit scherm is gebroken.

2. Bereid de laptop voor om het gebroken scherm te vervangen.

verwijder de batterij en maak de scharnieren los.
Verwijder de batterij of koppel die los, maak de scharnieren los en maak de scherm aansluiting los.

In de meeste gevallen is het beste om een gebroken laptop scherm te repareren / vervangen door het scherm los te maken van de behuizing. Verwijder de schroeven van de onderkant van de behuizing, open de body en verwijder als eerste de batterij van de laptop. Dit voorkomt dat de laptop aangaat terwijl het scherm los is of erger, dat de laptop aanstaat als de connector wordt af- of aangekoppeld. 

HET NIET LOSMAKEN VAN DE EDP SCHERM CONNECTOR KAN DE LAPTOP ONHERSTELBAAR BESCHADIGEN!


Verwijder vervolgens de scherm EDP aansluiting (in dit geval 30 pins) en maak de scharnieren los. Let op, soms lopen ook de draden van de WiFi antennes door het scharnier, maak dan ook de antenne kabels los van de WiFi module.

Verwijder de schroeven van de scharnieren en maak de scherm assembly los van de body. 

3. Verwijder de scherm rand of 'bezel' van de scherm assembly.

De laptop scherm rand is verwijderd en de lijm strips zijn zichtbaar. Dit scherm zit alleen geplakt en er zijn geen schroefjes.
De schermrand of 'bezel' is verwijderd en de uiteinden van de lijm strips zijn zichtbaar. De lijm strips zitten links én rechts, maar kunnen zoals hier aan de bovenkant zitten maar ook aan de onderkant. Soms zit een scherm geschroefd in plaats van gelijmd, verwijder dan de schroeven.

Nu het scherm los is van de behuizing, verwijder je nu de bezel (de rand om het scherm) voorzichtig en liefst zonder metaal gereedschap, maar een kunststof wig of gewoon met je nagels. Zoek naar de spleet tussen bezel en behuizing maak die van elkaar los. Dit kan soms akelig kraken, maar als je voorzichtig bent maak je geen permanente schade.

Sommige laptops hebben ook schroefjes in de bezel, verwijder die dan. Een scherm zit óf geplakt, óf geschroefd. Een scherm met een dunne rand of bezel (zoals bij deze ACER laptop) zal altijd geplakt zijn. Oudere laptops of met een bredere schermrand zijn vaak geschroefd.

4. Verwijder het scherm door schroeven of lijmstrip te verwijderen.

gebroken laptop scherm verwijderen / lostrekken van de flexibele lijm laag
Dit gebroken scherm zit geplakt met een lijmstrip. Trek met de juiste kracht aan de strip en het scherm laat 'vanzelf' los uit de behuizing. Let op, 'het begin' van de strip kan zowel onder als boven aan het scherm zitten.

Gebruik een platte tang om het uiteinde van de lijmstrip voorzichtig en met de lengte van het scherm (horizontaal dus) langzaam maar met kracht uit te rekken. De lijmstrip wordt achter scherm daardoor dunner en laat los van het gebroken laptop scherm. Als je het goed hebt gedaan komt de hele plakstrip los en daarmee ook die zijde van het scherm. Herhaal dit aan de andere zijde van het gebroken laptop scherm.

Het begin van de plakstrip kan boven of onder zitten (één links en één rechts) en soms zelfs boven en onder. 

LET OP: als de plakstrip scheurt zal hij halverwege breken. Zit er een ‘begin’ aan beide zijden, begin dan opnieuw aan andere kant. Kun je niet meer bij de plakstrip als hij is afgebroken ben je f*^%ed en móet je met een flexible stalen strip VOORZICHTIG EN ZONDER HET DEKSEL TE BESCHADIGEN OF TORDEREN de plakstrip door snijden. Soms heb je geluk en kun je met de stalen strip de rest van de plakstrip naar buiten pulken en opnieuw de strip beginnen uit te rekken.  Lukt dit niet, kan voorzichtig verwarmen met een thermopad (let op dat bij een kunststof deksel de temperatuur niet te hoog wordt, want dan smelt de behuizing!) het lossnijden vergemakkelijken.

Als de plakstrip is verwijderd kun je het scherm nu gemakkelijk uit het deksel halen en de 30 of 40 pin EDP connector losmaken. Soms is de connector voorzien van een lock-beugeltje, dat eerst omhoog getild moet worden. Meestal kun je de connector losmaken door de super kleine haakjes aan de kabelkant van de connector in te knijpen. Trek de connector altijd met het scherm mee los, de connector is extreem dun en kwetsbaar, verbuig hem niet!

5. Plaats nieuwe plakstrip, sluit de connector aan en plaats het scherm.

achterzijde behuizing en laptop scherm met nieuwe plak strips en gemonteerde 30 pin EDP aansluiting
Gebruik de juiste (liefst van het merk 3M) plak strips of dubbelzijdig tape en sluit de EDP kabel aan. Fixeer de aansluiting met wat extra (dunne) tape.

Wanneer het gebroken laptop scherm netjes is verwijderd kan het worden afgevoerd. Plak nieuwe plakstrips of bijvoorbeeld 3M 9448A dubbelzijdig tape op de plaats waar de oude strip zat. Schuif voorzichtig de connector op het nieuwe scherm en druk het volledig aan. Plak over de fixatie tape die aan de connector zit een dun stukje plakband, omdat de lijm laag bij het verwijderen van die fixatie tape meestal niet meer goed plakt. Dit voorkomt dat de connector vanzelf weer los gaat.

Verwijder de bescherm laag van het dubbelzijdig tape en leg in één beweging het scherm op de juiste plek. Zorg dat het scherm recht zit.

Optioneel: als je weet waar je mee bezig bent (maar wees extreem voorzichtig!) kun je nu het scherm al testen op functionaliteit, door de scherm kabel aan te sluiten op de body, de adapter (NIET de batterij!) aan te sluiten en de laptop voorzicht aan te zetten. Verwijder de adapter op het moment dat je ziet dat het scherm aan gaat en beeld geeft. SLA DEZE STAP OVER ALS JE ONZEKER BENT, ÉÉN VERKEERDE BEWEGING KAN SLUITING VEROORZAKEN EN JE LAPTOP PERMANENT BESCHADIGEN!

6. Zet de laptop scherm assembly verder in elkaar en plaats op de body.

Laptop assembly behuizing met nieuw scherm
Als de assembly weer in elkaar zit sluit de behuizing als het gebroken scherm correct vervangen is weer perfect en kan de rand om het scherm (de bezel) worden vastgedrukt.

Nadat het scherm vast is gezet en je het eventueel getest hebt, kun je de scherm rand of bezel terug klikken en de scherm assembly sluiten. Kijk goed of de rand overal mooi aansluit, het komt vaak voor dat bijvoorbeeld de WiFi antennekabels zijn verschoven waardoor de rand niet meer goed op z’n plek kan dicht klikken. Is dat het geval haal je de rand opnieuw los en zoekt de reden waarom het niet goed sluit. 

Met de scherm assembly weer in elkaar, herhaal je stap 2 in omgekeerde volgorde: plaats de assembly terug op de body, schroef de scharnieren vast, sluit de EDP connector aan en sluit als laatste de batterij weer aan. Je kunt nu de laptop sluiten, maar wacht met het terugplaatsen van de schroefjes van het deksel tot je het scherm hebt getest door de laptop aan te zetten en af te sluiten.

7. Controleer of het scherm goed werkt en de behuizing goed sluit.

Gerepareerd gebroken laptop scherm vervangen voor nieuw.
Als tijdens het proces het nieuwe scherm niet beschadigd is, goed is aangesloten en goed gemonteerd, is de laptop weer als nieuw.

Dan het moment van de waarheid. Als je alles goed hebt aangesloten, het nieuwe scherm niet defect was en wanneer je bij de montage het scherm niet opnieuw hebt gebroken, heb je jezelf zojuist € 25,- uitgespaard die je anders aan ons had moeten betalen als wij het voor je hadden gedaan. 

Doet het laptop scherm het niet naar verwachting, loop dan opnieuw alle stappen na die je hebt uitgevoerd. Check met name de EDP connector in de body en daarna op het scherm, die kunnen, als je ze scheef hebt gemonteerd geen goede verbinding maken, dan doet je scherm het niet.

LET OP: veel laptops met een vaste batterij (die niet vanaf de buitenkant kan worden los geklikt) hebben soms langer nodig om zichzelf te herontdekken na het verwijderen van de batterij. Schrik niet als de laptop niet metéén aan gaat, we zien bijvoorbeeld bij HP laptops dat de eerste keer opstarten nadat de batterij is los geweest wel 20 tot 30 seconden nodig heeft en zelfs een paar keer aan en uit gaat, voor de laptop juist opstart. Dit is normaal en is alleen bij de eerste keer opstarten zo.

Als alles goed zit en het scherm gaat toch niet aan, zit er niets anders op dan een nieuw scherm te bestellen en opnieuw te beginnen. Is het resultaat met een 2e scherm hetzelfde is de kans groot dat je tijdens het proces de body, kabel of connector hebt beschadigd.

8. Bedenk, na het lezen van de tutorial, of je dit wel zelf wilt doen...

We hopen je een inzicht te hebben gegeven in wat je moet doen en wat er fout kan gaan bij het vervangen van een gebroken laptop scherm. Wij doen dit allemaal voor jou voor slechts 25,- en meestal is de laptop in 1 of 2 dagen (afhankelijk van de beschikbaarheid van het scherm) weer klaar. Het risico van een defect geleverd nieuw scherm ligt bij ons en onze leverancier.

Opmerking over dode pixels bij een nieuw laptop scherm:

Dode pixels zijn puntjes op het scherm die niet correct functioneren. Ze kunnen donker blijven terwijl ze licht moeten zijn, maar ze kunnen ook een verkeerde kleur weergeven.

Onze leveranciers hanteren een dode pixel garantie vanaf 3 dode pixels. Zijn het er meer heeft u recht op een ander scherm. Soms verdwijnen dode pixels vanzelf als het scherm enige tijd heeft aangestaan, doordat de vloeibare kristallen in het scherm zichzelf weer activeren. Zie je na reparatie dode pixels meld dit dan aan je leverancier maar wacht nog een paar dagen omdat het zich misschien vanzelf oplost. We hebben gaming laptop schermen gezien die 3 dode pixels hadden maar toen de laptop na een paar dagen weer in onze werkplaats kwam, onzichtbaar waren.

Ter afsluiting: hoe voorkom je een gebroken laptop scherm?

Een gebroken laptop scherm kan komen omdat het scherm is dichtgeklapt met iets op het toetsenbord: pennen zijn erg populair. Maar pak de laptop ook niet op aan het scherm, maar door de body op te tillen en gebruik bij transport een goede laptop tas of sleeve. Dit voorkomt dat ook na een val de behuizing en het scherm heel blijven. Stop je je laptop in een rugtas, bedenk dan dat een laptop duurder en kwetsbaarder is dan je broodtrommel: gooi er niet mee.

We hopen je nooit te zien met een gebroken laptop scherm, maar als dat toch gebeurd, zullen wij alles doen om de laptop weer zo goed als mogelijk te herstellen, uiteraard voor een eerlijke prijs.

Gebruik onze contact pagina, of maak telefonisch of per mail uw afspraak!