Afgebroken laptop scharnier vervangen? Dat kan nodig zijn, wanneer uw laptopbehuizing open lijkt te gaan bij het openklappen van het beeldscherm, of wanneer het laptop beeldscherm zelfs los zit. 

Van binnen ziet de bevestiging waarvan het afgebroken laptop scharnier vervangen moet worden ongeveer zo uit:

Afgebroken scharnier laptop
Door val of gewoon slechte constructie: het laptop scharnier is gebroken...
Gebroken scharnier in laptop
Behuizing gaat open door gebroken scharnier.

Krachten op het laptopscharnier zijn heftig!

De kracht op een laptop scharnier wordt vaak onderschat. 3 Kilo druk op het scherm bij dichtklappen maakt de kracht op het scharnier (Kracht x Arm?) 22cm daar beneden dik 60 kilo! Het scharnier kan stroever gaan lopen, de schroefjes krijgen ruimte, uiteindelijk zal de laptop bij de scharnieren openbreken.

Voor we het gebroken laptop scharnier repareren, maken we de druk op beide scharnieren waar nodig minder.

Laptop scharnier los maken
Voor wij een gebroken laptop scharnier repareren, maken wij ook de laptop scharnier vieren losser, zodat de kacht op het laptop scharnier minder wordt.
Afgebroken schroefpunt
De schroefjes aan de onderkant van een laptop hebben geen houvast meer als het busje is afgebroken.

Kleine koperen busjes in plastic geperst

Deze kleine koperen busjes moeten de kracht bij het openen en sluiten verwerken: dat moet bijna wel leiden tot schade aan de behuizing.

Wanneer door een val of stoot of door het vastlopen van de scharnieren de busjes afbreken, laat de behuizing van de laptop los. Het gevolg kan zijn dat de laptop open gaat staan bij de scharnieren aan de achterkant of zelfs compleet uit elkaar valt. Uiteindelijk zullen de scharnieren afbreken in de laptop behuizing.

Met speciale expoxy lijm kunnen wij dergelijke schade door het scharnier aan de behuizing of het scherm repareren.

Speciale epoxy lijm repareert de laptop behuizing

In samenwerking met Bison lijmen hebben wij een aantal industriële epoxylijmen getest en geselecteerd. Hiermee zijn wij in staat deze schade langdurig te repareren. 

Ook behuizingsschroefjes kunnen met deze epoxy worden gevuld en gerepareerd. Feitelijk is deze vorm van reparatie effectiever dan het vervangen van de behuizing, immers de behuizing is meestal stuk gegaan door een tekortkoming in het design.

Naast het verlijmen van het laptopscharnier zullen wij indien nodig (en mogelijk) ook het scharnier iets losser afstellen. Hierdoor zullen de krachten die er op worden uitgeoefend minder worden.

Wij geven op dit soort reparaties 3 maanden garantie. Maar blijft natuurlijk altijd voorzichtig, niet alleen met een gerepareerd scharnier, maar ook met de scharnieren van een nog werkende laptop: het is heel delicaat!

Gerepareerd bevestigingspunt
Nadat een minimale hoeveelheid supersterke Bison epoxylijm is aangebracht zit het bevestiginspunt beter dan nieuw!
afgebroken scherm
Linkerscharnier van een laptop, afgeboken en reparareerd, beter dan het origineel!
Afgebroken scherm
Rechterscharnier van een (HP) laptop, afgebroken maar gerepareerd!
Wij hebben in de loop der tijd vele reparaties aan scharnieren en behuizingen succesvol afgerond. Het vervangen van de behuizing is niet altijd even gunstig. Het wordt immers niet steviger dan het ooit was.

De reparatie van een laptopscherm op deze manier (epoxy gelijmd) kost € 85,- en is inclusief:
– stofreiniging van de binnenzijde
-losser zetten van het scharnier.
– smering van het scharnier.
– 3 maanden garantie.

Klaar in maximaal 2 dagen (meestal de volgende dag in verband met uitharden van de epoxy).

Uiteraard is het ook mogelijk om de originele onderdelen van uw laptop te vervangen. De kosten hiervan variëren sterk, net als de beschikbaarheid van de onderdelen. Informeer naar de mogelijkheden!

Toshiba scharnier afgebroken
Dit soort schade kan ook uw beeldscherm beschadigen! Wacht niet te lang met reparatie!
Sony Vaio afgebroken scharnier
Sony Vaio - Scharnier is volledig uit de behuizing gebroken

Soms is het ook handig om even te laten controleren of uw laptopscharnieren niet zijn gebroken, of wat losser moeten worden afgesteld om herhaling te voorkomen! Lees hier wat dat inhoudt.

Belangrijke opmerking bij de vervanging of reparatie van uw laptop scharnier:

In veel gevallen, vooral bij nieuwere laptops met een dunne schermrand, zit het scherm geplakt. Helaas is het in sommige gevallen ook zo, dat het door de bouw van de laptop en/of het behoud van de structuur van de laptop, zodat in de toekomst de laptop ook nog repareerbaar blijft, het scherm uit de behuizing moet worden gehaald. Als het scherm reeds beschadigd is, of als door onvoorziene omstandigheden bij de verwijdering het scherm (verder) stuk gaat is het naast de reparatie uiteraard ook nodig het scherm te vervangen. De kosten voor een nieuw scherm horen in beginsel bij de reparatie, maar soms kunnen wij u hierin tegemoet komen met een gebruikt scherm waardoor wij u tegemoet kunnen komen. Houdt u rekening met de ernst van deze reparatie, die altijd weer een nieuwe uitdaging is.

Mocht deze situatie zich voordoen, nemen we uiteraard zo snel mogelijk contact met u op.