Afgebroken laptop scharnier vervangen? Dat kan nodig zijn, wanneer uw laptopbehuizing open lijkt te gaan bij het openklappen van het beeldscherm, of wanneer het beeldscherm zelfs los zit. 

Van binnen ziet de bevestiging waarvan het afgebroken laptop scharnier vervangen moet worden ongeveer zo uit:

Afgebroken scharnier laptop
Door val of gewoon slechte constructie: het laptop scharnier is gebroken...

De kracht op een laptop scharnier wordt vaak onderschat. Als je met 3 kilo druk aan de punt van het scherm je laptop dicht drukt, is de kracht op het scharnier (Kracht x Arm, ooit ‘s geleerd op school) 22cm daar beneden dik 60 kilo! Wanneer de schroefjes na verloop van tijd wat ruimte krijgen bestaat de kans dat het scharnier breekt. 

Afgebroken schroefpunt
De schroefjes aan de onderkant van een laptop hebben geen houvast meer als het busje is afgebroken.

Kleine koperen busjes zitten in de behuizing van een laptop geperst. Wanneer door een val of stoot de busjes afbreken, laat de behuizing van de laptop los. Het gevolg kan zijn dat de laptop open gaat staan of zelfs compleet uit elkaar valt. Ook de scharnieren krijgen hierdoor te lijden en kunnen afbreken uit de behuizing.

Met speciale expoxy lijm kunnen wij dergelijke schade aan de behuizing of het scherm repareren.

In samenwerking met Bison lijmen hebben wij een industriële epoxylijm getest en geselecteerd, waarmee wij in staat zijn dergelijke schades te repareren. De behuizing en het beeldscherm krijgen een verbinding die véél meer kracht kan hebben dan alleen de koperen busjes en de schroefjes. 

Ook behuizingsschroefjes kunnen met deze epoxy worden gevuld en gerepareerd. Feitelijk is deze vorm van reparatie effectiever dan het vervangen van de behuizing, immers de behuizing is meestal stuk gegaan door een tekortkoming in het design.

Naast het verlijmen van het laptopscharnier zullen wij indien nodig (en mogelijk) ook het scharnier iets losser afstellen, zodat de krachten die er op worden uitgeoefend wat minder worden.

Wij geven op dit soort reparaties 3 maanden garantie, maar ons advies is natuurlijk wel om voorzichtig te zijn: niet alleen met een gerepareerd scharnier, maar ook met de scharnieren van een nog werkende laptop: het is heel delicaat!

Gerepareerd bevestigingspunt
Nadat een minimale hoeveelheid supersterke Bison epoxylijm is aangebracht zit het bevestiginspunt beter dan nieuw!
afgebroken scherm
Linkerscharnier van een laptop, afgeboken en reparareerd, beter dan het origineel!
Afgebroken scherm
Rechterscharnier van een (HP) laptop, afgebroken maar gerepareerd!

Wij hebben in de loop der tijd vele reparaties aan scharnieren en behuizingen succesvol afgerond. Het vervangen van de behuizing is niet altijd even geweldig, omdat het niet steviger wordt dan het was en het zal dus weer stuk gaan.

De reparatie van een laptopscherm op deze manier (epoxy gelijmd) kost € 85,- en is inclusief stofreiniging van de binnenzijde, smering van het scharnier en eventueel losser zetten van het scharnier. Garantie 3 maanden. Klaar in maximaal 2 dagen (meestal de volgende dag in verband met uitharden van de epoxy).

Uiteraard is het ook mogelijk om de originele onderdelen van uw laptop te vervangen. De kosten hiervan variëren sterk, net als de beschikbaarheid van de onderdelen. Informeer naar de mogelijkheden!

Toshiba scharnier afgebroken
Dit soort schade kan ook uw beeldscherm beschadigen! Wacht niet te lang met reparatie!
Sony Vaio afgebroken scharnier
Sony Vaio - Scharnier is volledig uit de behuizing gebroken

Soms is het ook handig om even te laten controleren of uw laptopscharnieren niet zijn gebroken, of wat losser moeten worden afgesteld om herhaling te voorkomen! Lees hier wat dat inhoudt.