Virus verwijdering Almere Haven
Virus verwijderen Almere Haven
Virus verwijderen Almere Haven

Wat is een Virus? Waarom laten verwijderen?

Bij een menselijk virus spreken we over een virus, wanneer een organisme zichzelf reproduceert in het lichaam en gebruik makend van en zich verstoppend in de menselijke eiwitten, schadelijke gevolgen heeft voor het lichaam. Bij computer virussen is deze definitie vergelijkbaar: een computervirus verstopt zich in de bouwstenen (het 'eiwit') van een computer programma, reproduceert zich (door zichzelf te copieren) en is schadelijk (heeft een 'payload'). In eerste instantie kwamen virussen met name voor in uitvoerbare programma bestanden maar omdat onze huidige data bestanden (xls, pdf, etc) steeds complexer worden, bieden ook zij de ruimte voor een virus. Het eerste dat een virus zal doen is er voor zorgen dat het zichzelf kan kopieren naar andere stukjes software of andere bestanden: aanklikken is meestal genoeg. Daarnaast zal het (vaak) proberen andere bestanden te beschadigen terwijl het zorgvuldig z'n eigen code heel laat.

Waarom bestaan virussen?

- Dat is een hele goede vraag, de meningen lopen uiteen, niemand weet het echte antwoord.  Al lang staat vast dat de enige die echt baat hadden bij virussen de antivirus-makers waren, zowel het eerste virus als antivirus programma's kwamen in die tijd uit Israel en dat was verdacht. Over het algemeen wordt gewezen naar hobbyisten en hackers. Hoe dan ook worden virussen tegenwoordig meer en meer gebruikt door criminelen die door middel van een virus uw password afluisteren, uw computer blokkeren zodat hij tegen betaling weer vijrgegeven kan worden of ze zorgen ervoor dat uw digitale betaalinstructies leiden tot het overmaken van uw geld naar hun rekening.

Wat is de virus 'payload'

? - Vroeger was de payload, de schade, vrij onschuldig, de naam van een hackergroepje werd genoemd, of er werden oneindig veel windows vensters geopend, hooguit lastig. Tegenwoordig is de payload veel gevaarlijker. Vaak zorgt de code er voor dat uw computer voor het iets anders kan gaan doen contact legt met servers op het internet, waarna alles wat u verder intoetst óók naar deze servers wordt gestuurd: inlogcodes, creditcard gegevens, alles wat maar denkbaar is. Maar ook een bekend virus is het z.g. politie-virus, dat uw computer blokkeert en alleen nog een scherm laat zien waarop je kunt lezen hoe je een bepaalde betaling kunt doen, zodat de computer wordt vrijgegeven, vaak werkt men met coupons of andere geldmiddelen die niet zijn te traceren. Dit soort plaatjes zien er verrassend indrukwekkend uit en maar al te vaak gaan mensen over tot een zinloze betaling.

Soms is een payload ook gewoon destructief. Uw bestanden verdwijnen als sneeuw voor de zon, foto's worden verminkt, uw computer start uiteindelijk niet meer op omdat ook de systeembestanden worden aangetast en uw pc verandert in een dure boekenlegger. Héél soms is deze schade te herstellen met een antivirus programma, maar vaak is het efficienter om de computer gewoon opnieuw te installeren.

Hoe kan ik een virus voorkomen?

- Simpel gezegd: niet. Maar u kunt het risico wel drastisch verkleinen door een goed antivirus programma te installeren, dat kan een betaalde versie zijn, maar een gratis versie is niet per definitie slechter. Vaak bieden betaalde versies extra diensten die niets met antivirus te maken hebben.